Tres investigats per difondre “fake news” sobre segrestos a La Pobla de Vallbona

La Guàrdia Civil s'ha encarregat d'investigar els incidents i desmentir els rumors

La Guardia Civil de la Pobla de Vallbona ha informat a través d’un comunicat que està investigant, dintre del marc de l’Operació ‘Crédulo’, a tres persones per difundir presuntament ‘fake news’ sobre un segrest de xiquets a la localitat del Camp de Túria.

L’operació, iniciada per l’equip Editeco Llíria, va sorgir arran la publicació i difusió en diferents pobles de la comarca d’una noticia sobre el suposat intent de segrest de menors a l’eixida d’un col·legi de La Pobla.

La informació va ser ràpidament difosa a través d’àudios i fotografies a les xarxes socials i assenyalava a dues persones d’ètnia àrab com a les presuntes autores del fet. Hi havia “comentaris sensibles” dirigits als dos autors i s’apreciava “de forma clara i reconocible” la cara d’un d’ells.

Des del mateix dia de la difusió d’aquesta “fake new”, la Guardia Civil va realizar un seguiment de les publicacions a les distintes xarxes socials, especialmente a les fotografies difoses, davant la possibilitat de l’existència d’un posible perjudicat.

Precisament, el perjudicat va denunciar la difusió d’una fotografía seua i va negar haver participar en cap fet d’aquesta magnitut i gravetat.

A la denuncia facilitava tres publicacions en una xarxa social, on li acusaven directament de la temptativa de segrest, proferint greus insults i amenaces en dues d’elles, i en les quals se li veía de forma clara la cara del denunciant.

La difusió d’aquesta noticia i de les imatges es feia des de perfils privats amb l’aprofitament de l’anonimat que aquests otorguen, realitzant la publicació en una xarxa social i sent visible durant solament 24 hores. Es dificultava per tant, el rastreig de les publicacions i la identificació dels usuaris dels perfils.

L’equip de delictes telemàtics de la companyia de Llíria es va fer càrrec de les gestions d’investigació i va obtindre la identitat dels usuaris dels perfils emprats per a la difusió de les “fake news”.

Després d’això, ha obert una investigación dels tres presumptes autors per delicte d’injúria i calúmnies. Les diligències instruïdes han sigut lliurades als Jutjats de Primera Instància i Instrucció número 2 de Llíria.

En un primer moment, l’Ajuntament va informar que els dos incidents que tingueren lloc a les portes d’un col·legi i a l’avinguda Cervantes, respectivament, no tenien relació entre sí. Demanaven, a més un ús responsable de les xarxes socials.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Notícia anterior

Una mujer queda atrapada en su coche en un accidente