La Pobla estudia instal·lar el segon institut en una parcel·la de 22.000 metres entre la Cooperativa i l’ermita

Els terrenys estan inclosos en el sector R-18

/

A poc a poc s’albira un horitzó més clar en el món educatiu de la Pobla de Vallbona. Si més no, pel que fa a la construcció del segon institut de batxillerat hi ha hagut novetats en la ubicació dels terrenys sobre els quals s’edificarà. També està clar el nombre final d’unitats i les especialitats que s’hi estudiaran. L’única incògnita, però, és la data fixa per a l’inici del curs escolar en el futur centre, i més tenint en compte les desavinences sorgides arran del Covid-19.  

Al plenari va quedar clar que el sector conegut com R-18 és la primera de les opcions estudiades. Està situada a la zona nord, junt a la ronda nord, entre la Cooperativa Agrícola i l’ermita de Sant Sebastià. Es tracta d’una parcel·la de 22.531 metres quadrats en total. No és pública, per tant, s’ha d’obtindre mitjançant diverses operacions urbanístiques i econòmiques. Per això mateixa, s’ha demanat una delegació de competències perquè l’ajuntament el puga construir a l’empara del pla Edificant, amb finançament de la Generalitat. 

Els terrenys on es construirà el futur institut –sempre que hi haja el procediment previst- formen part d’un sector urbanístic que en l’any 2010 va ser objecte d’una ordenació detallada, és a dir, s’hi van classificar els usos i estan considerats com una parcel·la escolar en la categoria de dotació. Actualment, el departament d’urbanisme està treballant perquè a curt termini puguen ser ja de titular pública i, per tant, s’hi puga construir l’espai educatiu. 

Aquest retard en el procés de construcció no fa sinó constatar els problemes que des de sempre ha tingut la Pobla a l’hora de cercar terrenys per ubicar-hi centres educatius, especialment per una errònia planificació i una deixadesa palesa pel temps. Ha mancat, històricament, una sincronia correcta entre l’augment de població i l’increment dels serveis públics bàsics. 

No debades, cal recordar que la construcció del segon institut és una necessitat atesos els nombrosos problemes que suporta l’actual centre -l’IES Vereda- que es va posar en marxa en l’anterior mil·lenni amb una capacitat màxima de 450 alumnes, es va ampliar posteriorment per a 750 i, finalment, supera amb escreix eixa xifra en superar el miler. Per tant, hi ha un problema evident d’espai i d’oferta educativa. 

26 unitats en total

És per això que al plenari també hi va haver ocasió de descobrir altres aspectes tècnics i acadèmics del futur segona institut. La regidora d’Educació, Rebeca Pizarro, va detallar el nombre d’unitats: 16 per a secundària (4 per a cada curs des de primer a quart de l’ESO), altres 6 unitats de batxillerat (3 per cada curs de primer i segon de batxillerat) i, finalment, altres 4 unitats dels cicles formatius de comerç i màrqueting (una unitat per a primer i una altra per a segon del grau mitjà tècnic comercial i un altra unitat per a primer i una altra per a segon del grau superior de gestió de vendes i espais comercials). 

Al debat hi va haver temps suficient perquè el govern i l’oposició es posicionaren públicament al voltant del procés que s’ha viscut des de fa temps sobre el centre de secundària i batxillerat. Rebeca Pizarro va destacar la feina que ha fet l’equip de govern per a la consecució d’esta infraestructura educativa als darrers mesos tot i que no va voler anunciar-ne una data aproximada sobre els terminis de finalització i, per tant, de l’inici del curs acadèmic. Ciudadanos i Vox no van voler entrar en detalls sobre este punt i es van limitar a donar el suport a tota la feina que s’ha portat a terme fins ara. 

Des del Partit Popular, la seua portaveu en temes educatius, Rosana Rausell, es va interessar sobretot pel tema del finançament de les obres del segon institut –el pagarà la Generalitat, va aclarir Pizarro- i pels compromisos adquirits per la Conselleria d’Educació sobre la importància del projecte. “No hi ha terminis”, ha remarcar Pizarro. La portaveu d’Educació del PP volia fixar, d’eixa forma, un compromís públic del govern municipal per poder retreure-li, si arriba el cas, algun tipus d’incompliment.    

Comptat i debatut, el punt de l’ordre del dia va ixir amb el suport del propi equip de govern i de tots els partits de l’oposició: unanimitat. 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Notícia anterior

Curs escolar: ni aprovat general ni classes en estiu

Següent notícia

Vox alerta que l’Ajuntament de la Pobla tindrà problemes per pagar les nòmines dels funcionaris i treballadors