El plenari de la Pobla aprova retallades de 655.956 euros en despeses corrents i inversions per complir les exigències del Ministeri d’Hisenda

Esbroncada entre govern i oposició sobre el Pla Econòmic Financer (PEF) a què obliga la llei.

/

Si en el plenari d’abril ja hi hagué molta polèmica entre govern i oposició a compte de la liquidació del pressupost de l’any 2019, la sessió celebrada en maig ha continuat la mateixa línia. Govern i oposició no s’hi van posar d’acord sobre els motius que han obligat l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona a elaborar el Pla Econòmic Financer (PEF) ni sobre la manera més adient per escometre’l i posar-lo en marxa. 

Al rerefons de tot, traspuen les directrius que marca el Ministeri d’Hisenda sobre estabilitat financera a les administracions locals i la seua capacitat per equilibrar despeses i ingressos sense perill d’arribar a situacions que puguen malmetre el seu futur. Les directrius es remunten a l’època del Ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, del Partit Popular, i actualment continuen vigents perquè el govern –PSOE i Podemos- no l’han canviada. 

Es tracta d’una normativa molt dura i rígida que impedeix, per exemple, finançar les despeses ordinàries mitjançant ingressos extraordinaris, com ara mitjançant estalvi acumulat, préstec o venda del patrimoni municipal del sòl (PMS) i, quan això ocorre, és el Ministeri d’Hisenda el que, de seguida, obliga les administracions locals a rectificar el camí.  

Per eixe motiu, l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona ha hagut de confeccionar un pla econòmic, vigent per a enguany i 2021, amb l’afany per reduir les despeses públiques i complir així amb les exigències del Ministeri d’Hisenda. Els 655.956 euros que es retallaran pertanyen a les partides pressupostàries de béns corrents i serveis (255.468,40 euros), despeses financeres (8.000 euros) i inversions reals (392.488 euros). 

L’equip de govern va explicar que s’incompleix l’estabilitat pressupostària perquè una part de les despeses es finançaven amb el préstec de 3’5 milions d’euros demanat en 2018 –tot i que, finalment, sols es va utilitzar 1’8 milions- mentre que a més també hi havia el préstec d’1’5 milions d’euros demanat per al canvi de l’enllumenat. Per tant, hi havia uns desviaments. 

Hi addueixen en la seua defensa que hi ha hagut més ingressos (per ICIO, per IBI) i també més despeses amb un increment dels serveis públics, més treballadors, tallers ocupacionals però alhora hi ha hagut una reducció de les amortitzacions i dels interessos bancaris. Tot i això, la regidora d’Hisenda, Iris Marco, subratlla que “no es retallen les inversions amb este PEF, sols que ara les que hi havia previstes es faran amb les subvencions que hi haurà de les administracions, el Fons de Cooperació amb 768.000 euros i 1 milions de la Diputació amb el pla bianual 2020-2021 per valor d’1 milió”. 

Reaccions de l’oposició

Els regidors de Ciudadanos no s’hi van pronunciar. No en van dir ni pruna. Mentre, el portaveu de Vox, Miguel Ángel Huerta, va escometre contra l’equip de govern “per incomplir la llei, no ho haguéreu fet no caldria fer el pla econòmic financer, els informes dels tècnics així ho diuen, s’hauria d’haver fet en 2019 però el féreu en aquell moment perquè venien les eleccions locals”. 

Huerta va avisar que el govern “s’hi queda curt, perquè no redueix suficientment les despeses i és molt optimista respecte dels ingressos; es retallen inversions però no els sous dels governants que s’han apujat enguany un 3% mentre augmenta el període de pagament als proveïdors”. 

Per la seua part, la portaveu del PP, Mari Carmen Contelles, el govern de la Pobla “ha fet retallades, la regidora Iris Marco quan era a l’oposició venia als plenaris amb el dibuix de les tisores i ara no vol reconèixer que són retallades perquè han incomplert la llei; retallen en inversions però no en alts càrrecs; la previsió del Banc d’Espanya és molt alarmant sobre la crisi que se’ns ve damunt, al pla econòmic no s’hi reflecteix això”.

La regidora del PP va afirmar que la tàctica del govern municipal és la de “patà i avant” per ixir del pas.  

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Notícia anterior

La concejala de Hacienda de la Pobla renuncia al sueldo de 36.000 euros anuales tras aceptar ser asesora en la Generalitat donde cobrará más

Següent notícia

La Pobla de Vallbona sigue sin plan de ayudas a autónomos y comercios mientras Riba-roja, l’Eliana y Loriguilla darán entre 100 y 2.000 euros