‘Assesoría’, ‘presupost’, ‘subministre’, ‘plá’, ‘sol·lidaritat’…. desenes de faltes d’ortografia omplen el Portal de la Transparència Municipal de la Pobla de Vallbona

L’Actualitat detecta nombroses errades de tot tipus al portal elaborat per l’ajuntament.

Als anys 80 i 90 del segle passat era d’allò més habitual esperar amb deliri l’arribada de l’estiu i de determinades festes assenyalades al calendari de la Pobla de Vallbona per escodrinyar els llibrets que editava l’ajuntament per celebrar l’avinentesa. Eren els anys que a la localitat ningú no gosava tossir enlloc perquè l’equip de govern, en mans del Partit Popular, s’encarregava de tallar de soca-rel qualsevol intent de crítica per minsa que aquesta fóra. L’exercici consistia a fer, amb una acurada estratègia, una lectura dels textos que hi havia en els esmentats textos oficials. I, més enllà, hom s’afanyava a assenyalar la quantitat i la gravetat de les faltes d’ortografia. La incertesa era encertar, prèviament, el nombre de faltes que hi hauria en cadascun dels textos dels llibrets. La certesa no calia ni provar-la, atès que hom sabia que faltes d’ortografia n’hi haurien segur. Sense cap mena de dubte. Els textos estaven redactats des del coneixement de la gramàtica més elemental i amb una vocació per escriure amb un registre molt prop del vessant col·loquial i del carrer. Tant s’hi valia el text sinó la forma en què s’havia escrit. Era estrany agafar un llibret de l’ajuntament i que no hi hagueren desenes i desenes de faltes d’ortografia. Era, si més no, un dels senyals d’identitat del municipi, on, a més a més, s’hi afegien altres ingredients: el bust de Franco a la plaça del poble, en un lloc ben visible i acollidor i, per acabar d’arrodonir-ho, els nombrosíssims “puticlubs” escampats pertot arreu del nucli urbà i en part del terme municipal. 

Amb el canvi polític produït en les eleccions de l’any 2015, amb una majoria conformada amb Compromís, PSPV, cupo y Eu, han continuat les faltes d’ortografia des de l’equip de govern actual en molts dels indrets ubicats a les xarxes socials i en algunes eines de treball realitzades pel personal municipal, és a dir, pagats amb els diners de tots els ciutadans. Una passejada per certes contrades ens ofereix un bona munió de les esmentades faltes ortogràfiques, fins i tot, alguns castellanismes que deixen traspuar una deixadesa preocupant en un govern que té en la cura de l’idioma un dels símptomes de millora respecte de governs precedents. Eixa ullada la podem començar en alguns perfils polítics, que en les seues primeres entrades ja fa fefaent eixa deixadesa a l’hora de l’ortografia. Paraules com “sol·lidaritat”, “produix”, “mitja” o “hagera” fan grinyolar en qualsevol dels llibres ortogràfics de referència a l’hora d’estimar la parla pròpia. Es tracta de faltes greus que poden provocar dubtes en aquells lectors que no tenen uns coneixements suficients per discernir-ho o, fins i tot, en aquells que estan començant un acostament a la nostra parla, especialment perquè es tracta de representants amb una projecció pública important. A més, hi ha errates en algunes frases, producte de la rapidesa i manca d’atenció a l’hora de redactar els textos diversos per a les noticies que es pengen als llocs públics on hi ha una freqüència de pas dels internautes.

Les errades ortogràfiques continuen, però, a un ritme notable quan ens endinsem al Portal de la Transparència on sovintegen pertot arreu, tot i que es tracta d’un espai públic i pagat, per tant, per tots els contribuents. Exemples com ara “assesoría”, “e” en els casos de conjuntives, “presupost”, “subministre”, “plá”, “borrador”, “plà”, …… El llistat és inabastable….. En moltes de les entrades del portal hi ha faltes d’ortografia que sempre fan grinyolar als ulls de qualsevol de les persones que s’estima la nostra parla. Per això, sorprèn que siga ara, amb un govern esquerrà, progressista i diferent al que hi havia als anys 80 i 90 que, hui dia, encara s’hi puguen trobar tantes faltes d’ortografia, algunes potser des del coneixement i d’altres fruit de la rapidesa a l’hora d’escriure. El pitjor és que la gent, moltes voltes, acudeix a les xarxes i llegeix textos de fonts oficials i administracions públiques tot pensant que ho fan correctament i, ans al contrari, cometen moltes i greus faltes d’ortografia. 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Notícia anterior

Ràdio Pobla, un altre mitjà a l’abast de Compromís fa camí